måndag 24 november 2008

Elsa Beskow och Mary Norton

Just nu skriver jag inte på någon egen bok. Visserligen ligger det ett halvfärdigt manus i hårddisken. Men det ska jag inte ta itu med förrän efter nyår. Istället skriver jag tre essäer om barn- och ungdomsboksförfattare: Elsa Beskow, Mary Norton och Maria Gripe. De ska ingå i boken Klassiker för dig, del 5, som ges ut av Bibliotekstjänst. Essän om Elsa Beskow är jag precis klar med. Det har varit väldigt roligt att läsa om - nästan - alla hennes böcker, och att titta noga på alla de fantastiska bilderna. Det har varit som en resa bakåt i tiden.
Elsa Beskow var en av mina absoluta favoriter när jag var liten. Boken Petters och Lottas jul - som är den sista i serien om fem om de tre tantern: Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin - kunde jag utantill. Men - jag visste ingenting alls om henne som person. Inte när hon var född eller var hon bodde, om hon var gift och hade barn - absolut ingenting! Det har varit en upptäcktsresa att nu följa henne i spåren - läsa om henne som barn, läsa hennes brev, få veta hur hon arbetade.

Nu håller jag på med Mary Norton, en engelsk författare.
Till skillnad från Elsa Beskow vars böcker man fortfarande läser, och som finns att köpa i ständigt nya upplagor - ja inte alla, men många! - så är Mary Norton en nästan bortglömd författare. Hennes böcker går inte att köpa, knappt ens på antikvariat. På biblioteken finns de som tur är! För Mary Norton är en orättvist bortglömd författare. Det finns tyvärr många sådana.

Mary Norton är mest känd för böckerna om Lånarna, ett smågolk som i första boken, Pojken och lånarna, bor under golvet i ett kök i ett stort och gammaldags hus. Vi är många som gillar idén att det kanske finns pysslingar någonstans - i trädgården, i skogen, eller varför inte i i dockskåpen? Tänk bara på Nils Karlsson-Pyssling, eller Nils Holgersson! Eller hoberna i Sagan om ringen!
Tänk om man skulle träffa på dem någon gång - vilken fröjd!
Jag tycker att Mary Nortons lånare är något alldeles extra! De är tuffa, modiga, roliga. Att följa med på deras äventyr undan människor och rovdjur, eller naturens attacker - köld, djupt vatten, blåst - det är både roligt och ruggigt spännande!
I somras läste jag alla böckerna i serien på raken, och jag var djupt sorgsen när jag hade läst ut den sista, Lånarna i fara. Nu står de i min bokhylla och väntar på att bli omlästa, så att jag kan få krypa in i deras hemlighetsfulla liv igen!
För Pojken och lånarna fick Mary Norton synnerligen rättvist Carnegiemedaljen 1952, den förnämsta utmärkelse en engelskspråkig författare kan få.

4 kommentarer:

kerstin svea sa...

Hej test

kerstin svea sa...

Jag vill bara säga att det blir spännande att läsa din blogg, Mary Norton är mig särskilt kär,

kerstin svea sa...

På engelska finns de på Amazon. Jag kastade mig genast ut där, när jag läst om Mary Norton.

kerstin svea sa...

En liten kommentar till - jag vill bara tala om att jag har också en blogg

www.skrivdigglad.wordpress.com