onsdag 3 juni 2009

Elizabeth George

Elizabeth George har skrivit en bok om att skriva, på svenska heter den Skriv på! Hon har arbetat som skrivlärare. Hon har skrivit många böcker om kommissarie Lynley och hans inspektör Barbara Havers. Man trodde nog - åtminstone trodde jag det - att hon kan sin sak, skriva gedigna deckare, rätt spännande, intressanta stories med trovärdiga karaktärer. Men hennes senaste, Stråk av rött - jag förstår det inte!Den är så usel! 760 sidor som jag gäspade mig igenom. Hur är det möjligt?
Vågade inte hennes redaktör kritisera, ge goda råd? Kunde hon inte ta emot de där råden - om att stryka, stryka, stryka alla dessa med långrandigt träiga beskrivningar av hur man klättrar i berga, survar på vågorna och hur man bygger en bräda, spelar dart, tillverkar cider etc etc - dvs sådant som stannar upp berättarflödet - en döds synd i en deckare!
Och så dessa mängder med folk! Som i en rysk roman - som en god vän uttryckte det. "Jag skulle behövt en personförteckning!"
Ytterst märkligt alltihop.
Juni månads absolut konstigaste, litterära misslyckande.

1 kommentar:

kerstin svea sa...

Den var verkligen en besvikelse! Hon behöver kanske lämna Lynley i fred nu, han behöver kanske vila ut. Jag hade köpte boken som en gåva till mig själv för att fira en sak och det kändes som bortslängda pengar. E G hade uppenbarligen försökt kompensera Lynleys tråkighet genom att försöka få ett antal bifigurer upp och stå, men effekten blev att de satte krokben för varandra och trillade allesammans ned i tristessen dunkla håla. Havers har jag fortfarande lite hopp om. Hon kan väl hitta en ny samarbetspartner, klasskampen mellan henne och Lynley har blivit totalt utsliten.