torsdag 18 mars 2010

Ett hemskt roligt uppdrag

Jag har börjat arbeta med något som inte ska vara klart förrän om ett år. Det är en god känsla att ha så gott om tid. Jag går omkring och funderar, läser, letar fakta, antecknar i en helt ny anteckningsbok... Det kittlar av förväntan i skrivar- och läsarsinnena.
Vad är det då, som väcker den där lusten?
Jo, jag ska skriva ett antal författarporträtt för unga läsare. Och det är författare som skriver fantasy och skräck. Jag kommer att få tillträde till nya världar, kanske flyga med drakar och rysa inför möten med vampyrer och annat mer eller mindre ondsint av aldrig förut skådat slag.
Det enda problemet är egentligen att det inte bara finns så många, utan att det finns så många BRA! Vilka ska jag välja? Vilka ska jag välja bort?
Jag har några favoriter som är självklara. Jag har blivit tipsad om andra. Så nu ska jag läsa, läsa och läsa. Jag ska ligga i hammocken i sommar och sluka den ena boken efter den andra. Min fantasy/skräckbokhylla som redan dignar kommer att få en kraftig påfyllnad.
Vem jag ska börja med? Neil Gaiman, förstås. Neil Gaiman som Stephen King beskriver sä här:
"Gaiman är, enkelt uttryckt, en skattkammare av berättelser..."
Just det. En perfekt början, alltså.

6 kommentarer:

Maria Turtschaninoff sa...

Hur var det, har du läst Coraline? Skall du hålla dig till Gaimans böcker för yngre läsare? Han har ju skrivit några bilderböcker också, men de kanske är för lite för unga läsare.

Maria Turtschaninoff sa...

Och Stardust! Jag glömde Stardust. En riktig allåldersbok och helt ljuvlig. Heter säkert Stjärnstoft på svenska.

gull åkerblom sa...

Maria, jag trodde du gjorde internetpaus- eller var det bara bloggen?
Jo jag har läst Coraline, såg filmen i förra veckan, Har läst och nyss läst om Stjärnstoft, jag äger tom den fanatstiska utgåvan med illustrationer av Charles Vess.
Såg filmen på sverigepremiären i Lund på en fantasyfilmsfestival - och vet du, då var Gaiman där och pratade. Jag har alltså sett honom live...
Bilderböckerna har jag inte sett. Att forska så här är att ge sig ut på upptäcktsresor.

Maria Turtschaninoff sa...

Nej det är bara blogggpaus jag har.

Oj du har sett honom live, nu är jag nog så avundsjuk att jag dööööör...

Monika Häägg sa...

Vilket härligt arbete att ge sig in på. Att läsa, läsa, läsa...
Blir nästan lite avundsjuk men känner ändå glädjen med dig!

gull åkerblom sa...

Roligare kan man nästan inte ha det när man är en sån som jag - läsa sina favoriter och få betalt för det! Idag låg jag Gaimans M is for Magic tillsammans med novellsamllingen Smokes and Morrors (bara för mig själv)i brevlådan. Nästa vecka ska jag ut och resa - först till en skola i Västergötland och därefter till en god vän. Gissa vad jag ska packa ner i väskan?!
Och Monika - jag har sett att du följer min blogg - välkommen in!