onsdag 22 september 2010

HÖSTÖPPET


En sommar att ta farväl av, en höst att hälsa välkommen med öppen famn. En ny bok att också välkomna: den tionde och sista Emily - Emily och Sheebas föl med utsökta bilder av Karin Södergren.
Lusten att skriva har kommit tillbaka i och med att svalkan nu dansar vals i min trädgård - och ibland stormsliter i hammock och bokharbinda - medan ringblommorna och den kinesiska kärleksörten glöder. Jag är en höstmänniska. Jag plockar kastanjer och bokollon, knipsar av bär från hagtornsträdet och nyponbuskarna och lägger i skålar och runt ljusstakar - och stoppar de saftiga victoriaplommonen i munnen med en njutning som känns ända ner i tårna.
Jag sitter i uterummet och läser fantasyförfattare till boken jag håller på med - den ena bättre än den andra och sänker då och då boken för att titta ut mot backen och poppelallén där nu en flock får går och betar av det allra sista gröna. Hästarna har fått komma hem till stallet - jag saknar dem - hästar är det vackraste som finns! Men får duger en bra bit de också...
Jag måste framåt eftermiddagen när solen försvinner från den sidan huset tända elementet bakom ryggen. Tillsammans med en sjal om nacken och tofflor på fötterna i ren ocn ny ull förvandlas sommarummet till ett höstkrypin.
Något att inte njuta av : ett nytt politiskt läge. Hur det än går i den slutliga mandatfördelningen så har ett främlings- och kulturfientligt parti öppnat dörren till Sveriges riksdag. Men istället för att bli sorgsen och arg och förtvivlad kanske man ändå ska säga som en SD-anhängare uttryckte det på facebook: "nu kommer de att skakas om" Kanske har han rätt - fast fel? Det är kanske detta som behövs, en omskakning av hjärncellerna, en nytändning av idéer och fantasi hos de s k etablerade? Kan man hoppas på det, möjligen?
.

Inga kommentarer: